Dezinfekcija ozonom


ZEP OZON 7 


OZONE BARRIQUE STICK



ZEP OZON 7 – Profesionalni ozonator za vinske podrume

ZEP OZON 7 je napredni sustav za dezinfekciju vinskih podruma, temeljen na tehnologiji koronskog pražnjenja. Idealan je za srednje velike prostore, pružajući brzo, učinkovito i ekološki prihvatljivo rješenje za održavanje higijene.

Ključne prednosti:

  • Eliminacija bakterija i plijesni:

Pouzdano uklanja mikroorganizme koji ugrožavaju kvalitetu proizvodnje.

  • Inaktivacija tvrdokornih virusa:

Učinkovito sprječava širenje virusa u zraku i na površinama, čak i onih koji su otporni na druge metode dezinfekcije.

  • Visoka učinkovitost:

Proizvodi 7 g/h ozona, što omogućuje brzo i temeljito tretiranje prostora.

  • Brzo djelovanje:

Vrijeme tretmana prilagođava se veličini prostora i traje između 10 i 40 minuta.


ZEP OZONE 7 je sustav sposoban za dezinfekciju, kroz proizvodnju ozona za površine u rasponu od 180-700m3.

Ozon se proizvodi i unosi izravno u prostor vinarije i spremnika koji se tretira pomoću tehnologije koronskog pražnjenja. Tijekom dezinfekcionog djelovanja spontano se razgrađuje vraćajući se u početno stanje, odnosno kisik. Vrijeme razgradnje ozona u kisik je 90-120 minuta. Nakon tog vremena moguće je ući u dezinficirani okoliš. 


Kratak opis ozona:

Ozon (O3) je molekula koja se sastoji od tri atoma kisika. To je blijedoplavi plin s karakterističnim mirisom sličnim izbjeljivaču, koji se može osjetiti već pri niskim koncentracijama (0,01 ppm). Iako visoke koncentracije ozona mogu uzrokovati iritacije, u kontroliranim uvjetima se koristi zbog snažnog dezinfekcijskog učinka.

Prednosti ozona u vinarijama:

  • Ekološka prihvatljivost: Ozon se vraća u kisik, ne ostavljajući štetne ostatke.
  • Učinkovitost protiv mikroorganizama: Uništava bakterije, gljivice, kvasce i biofilm bez razvoja otpornosti.
  • Smanjeni rizici: Generira se na licu mjesta, izbjegavajući skladištenje i transport.
  • Prirodan i siguran za proizvodnju vina: Ne mijenja okus vina i smanjuje troškove kemikalija.

Primjena u mikrobiologiji vina

Ozon se uspješno koristi za eliminaciju mikroorganizama poput:

  • Acetobacter (bakterije odgovorne za kvarenje vina).
  • Brettanomyces (kvasci koji negativno utječu na aromu vina).

Zbog svojih jedinstvenih svojstava, ozon se sve češće koristi u vinarijama za održavanje higijene, smanjenje troškova i osiguravanje kvalitete proizvodnje.


Primjena u mikrobiologiji vina:

Ozon je dokazano učinkovit protiv sljedećih vrsta mikroorganizama: gljivica (kvasac, plijesan i spore), protozoa, biofilm, bakterije i virusi. Mikrobi protiv kojih je tretman ozonom poznat kao posebno učinkovit su Acetobacter vrste bakterija i Brettanomyces vrste kvasca.

Tretmani ozonom postali su sve popularniji, jer su se zbog brojnih čimbenika pokazali kao logičan izbor za sanitaciju u vinarijama. Budući da se spojevi stvaraju na licu mjesta, problemi transporta i rukovanja svedeni su na minimum. Pokazalo se da stvara minimalne količine rizika za okus proizvoda. Također smanjuje troškove, smanjujući troškove povezane s kemikalijama i trošenje opreme. Tijekom posljednjih dvadesetak godina, tretmani ozonom se koriste s pozitivnim rezultatima, dijelom i zbog činjenice da se smatra prirodnim sredstvom za dezinfekciju prirodnog proizvoda.

Reference:

    • Hampson, Brian. "Upotreba ozona za vinariju i sanitaciju okoliša". Praktična Vinarija i Vinograd. Siječanj/veljača 2000. https://www.practicalwinery.com/janfeb00/ozone.htm
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti