Dezinfekcija ozonom
ZEP OZON 7
OZONE BARRIQUE STICK
ZEP OZON 7
Ozonator s koronskim pražnjenjem
Sustav za dezinfekciju vinskih podruma stvaranjem ozona.
Idealno za dezinfekciju okruženja koje karakterizira srednje velika površina.
ZEP OZONE 7 je sustav sposoban za dezinfekciju, kroz proizvodnju ozona za površine u rasponu od 180-700m3.
Proizvodi 7g/h ozona.
Vrijeme tretiranja 10-40 min.
Preporuka za:
- uklanjanje bakterija i plijesni;
- inaktivacija virusa koje je teško ukloniti drugim metodama, sprječavanje njihove proliferacije u zraku i na površinama
Ozon se proizvodi i unosi izravno u prostor vinarije i spremnika koji se tretira pomoću tehnologije koronskog pražnjenja. Tijekom dezinfekcionog djelovanja spontano se razgrađuje vraćajući se u početno stanje, odnosno kisik. Vrijeme razgradnje ozona u kisik je
90-120 minuta. Nakon tog vremena moguće je ući u dezinficirani okoliš.
Prednosti ovog stroja su:
- Niska potrošnja električne energije
- Kompaktna veličina
- Vrlo niski troškovi održavanja
- Nisu potrebna druga sredstva za dezinfekciju
Kratak opis ozona:
Ozon je molekula koja se sastoji od tri molekule kisika (O3) koja postoji kao blijedoplavi pliin. Ozon u zraku i u otopinama općenito se drži u niskim koncentracijama jer ga ljudi mogu otkriti i na njih utječe na niskim razinama. Pri oko 0,01 ppm ozona u zraku, ljudi su u stanju otkriti oštar miris sličan onom izbjeljivača. Izloženost od 0,1 do 1 ppm izaziva glavobolje, pečenje očiju i iritaciju dišnih puteva. Ozon se može koristiti za dezinfekciju te za uništavanje mikroorganizama u zraku i izvorima vode, zbog čega se koristi u vinarijama. Ozon se mora proizvoditi na licu mjesta.
Ozon se sve češće koristi kao sredstvo za sterilizaciju u vinarijama zbog niza jedinstvenih svojstava koja posjeduje. Ozon se ne može pohraniti na licu mjesta, već se generira za korištenje prema potrebi. To je korisno jer se ne moraju napraviti prilagodbe koje sadrže spoj i izbjegavaju se mogući rizici koji dolaze sa skladištenjem.
Ozon je dovoljno moćan da mikrobi ne mogu razviti toleranciju na njega, povećavajući njegovu učinkovitost. Također je poznato da je ekološki prihvatljiv kada se koristi ispravno. Budući da je ozon nestabilan spoj, on se vraća natrag u kisik, ne uzrokujući štetu. Također ne ostavlja nikakve zaostale spojeve ili kemijske nusproizvode koji bi mogli utjecati na buduću proizvodnju u vinariji.
Primjena u mikrobiologiji vina:
Ozon je dokazano učinkovit protiv sljedećih vrsta mikroorganizama: gljivica (kvasac, plijesan i spore), protozoa, biofilm, bakterije i virusi. Mikrobi protiv kojih je tretman ozonom poznat kao posebno učinkovit su Acetobacter vrste bakterija i Brettanomyces vrste kvasca.
Tretmani ozonom postali su sve popularniji, jer su se zbog brojnih čimbenika pokazali kao logičan izbor za sanitaciju u vinarijama. Budući da se spojevi stvaraju na licu mjesta, problemi transporta i rukovanja svedeni su na minimum. Pokazalo se da stvara minimalne količine rizika za okus proizvoda. Također smanjuje troškove, smanjujući troškove povezane s kemikalijama i trošenje opreme. Tijekom posljednjih dvadesetak godina, tretmani ozonom se koriste s pozitivnim rezultatima, dijelom i zbog činjenice da se smatra prirodnim sredstvom za dezinfekciju prirodnog proizvoda.
Reference:
- Hampson, Brian. "Upotreba ozona za vinariju i sanitaciju okoliša". Praktična Vinarija i Vinograd. Siječanj/veljača 2000. https://www.practicalwinery.com/janfeb00/ozone.htm